Birey olarak trafik kurallarına azami dikkat etsek dahi karşı taraftan gelebilecek kazalara da hazırlıklı olmamız gerekiyor...
Araç kullanmanın temel amacı, insanları ve eşyaları, verimli ve güvenli olarak, bir noktadan başka bir noktaya taşımaktır...
Aracımız park halinde iken sürüş güvenliğimizi tehdit edebilecek bir durum olup olmadığına mutlaka bakmamız gerekir...
Aracı hareket ettirmekte acele etmeyiniz. Islak ayakkabı tabanları kurulanmalı ve paspasın ileri doğru katlanmış olmaması gerekir.
Sürücünün her an tehlikeler karşı hazır olabileceği, en ergonomik ve yorucu olmayan pozisyon ancak doğru koltuk ayarı ile mümkündür.
Omuzlar koltuğa tam dayalı pozisyonda iken sağ kol direksiyonun en üst noktasına gelecek ve avucun bilekle birleştiği kısım buraya erişebilmelidir.
Acil bir manevrada direksiyonun her iki yöne eşit olarak çevrilebilmesine imkân veren sadece 9.15 pozisyonudur.
Doğru koltuk pozisyonuna göre ayarlanmış doğru aynalar trafiği 360 derece görmemize yardımcı olurlar. İç dikiz aynası arka camı tam olarak görecek şekilde olmalıdır.
Emniyet kemeri; Kaza ya da frenlemede, aracınızla aynı hıza sahip bedeninizin, aracınızla aynı anda durmasını sağlar.
Hava yastıkları çarpışma anında aldıkları sinyalle açılır. Çarpışmanın şiddeti 25-30 km/h hızlar arasında olduğunda dahi açılabilir.
Güvenli ve Ekonomik bir sürüş için en önemli unsurların başında doğru ve sağlam Lastiklerin seçimi büyük önem taşımaktadır.
Lastik basıncı üretici firmanın öngördüğü değerlerde ayarlanan bir taşıt ile; Daha iyi direksiyon kontrolü sağlanır, Daha iyi fren yapılır, Daha iyi viraj dönülür kullandığınız, Daha az yakıt tüketilir, Lastiklerin daha az ve düzenli aşınması sonucu ömrü uzar.
Lastik diş erinlikleri yaz lastiğinde 2 mm ( kanuni zorunluluk 1.6 mm ) , kış lastiğinde 3 mm ye indiğinde mutlaka değiştirilmelidir. Ağır vasıtalarda diş derinliği 5 mm nin altında olmamalıdır
Lastiklerin yolda oluşan su birikintilerinin üzerine tırmanması ve direksiyon kontrol kayıplarına sebep olmasına su yastığı üzerinde kayma ( Aquaplaning ) denir.
Normal yol koşullarında ve aşağı doğru inişlerde motor kompresyonundan da faydalanarak frene basılır, vites küçültülür, durmaya yakın debriyaja da basarak aracın stop etmesi engellenir.
ABS fren sisteminin en önemli özelliği aracı daha kısa mesafede durdurmak değildir. Önünüze çıkan bir engelden fren yaparak kaçmak sağladığı en büyük avantajdır.
Algılama, reaksiyon veya Tepki diye adlandırılan durum vücudumuzda her hangi bir kısmın harekete geçmesi gerektiği sinyalinin beynimizin bunu komut olarak iletmesi ve hareketin başlaması arasında geçen süreye denir.
Aracımızda bulunan ışık sistemlerinin tamamı sürüş güvenliğine göre tasarlanmış donanımlardır. Amacı dışında kullanıldığında veya kullanılmadığında hem kendimizi hem de diğer araç ve yayaları riske atmış oluruz.
Sinyal lambalarını doğru ve zamanında kullanmak birçok kazadan ve karmaşadan bizleri korumaktadır. Şerit değiştirmeden önce, solamaya geçmeden ve dönüşe başlamadan önce verilmesi gerekir.
Diğer sürücü ve yayaların hareketlerini tam olarak görebilmemiz için camlar ve sileceklerin görevini tam olarak yerine getirebilmesi gerekir.
Seyahate başlamadan önce, mutlaka bir Sürüş Planı yapın. Seyahatiniz nerede başlayacak, nereye ve hangi yolları kullanarak gideceksiniz, dönüşleri nerelerden yapacaksınız, hangi kavşaklarda sağa veya sola yanaşacaksınız, tüm bu planlarınızı yapınız.
Trafikte bir harekete başlamadan önce iyi düşünmeli ve doğru karar vermeliyiz. Seyir halinde iken, bir kavşağa yaklaşıyorsanız, bir geçiş yapacaksanız, karşılaşabileceğiniz riskleri düşünün. Bunlardan nasıl kurtulabileceğinizin planını yapın. Doğru kararınızı uygulayın.
Öndeki aracı geçmeye başlamadan önce bir kez daha düşünün. Kurallara uygun olarak bir aracı geçmek için uygun yol, hız, mesafe durumlarının yeterli olup olmadığını tekrar kontrol edin.
Göz kamaşması sadece gece değil gündüz şartlarında da araç kullanımını olumsuz etkileyebilir. Güneşin ufuk çizgisine yaklaştığı durumlar ile güneş ışıklarının bir binanın geniş camlarından yansıması, bu duruma örnek verilebilir.
Viraj alınırken yolun ne genişlikteki bölümünün kullanılacağı birçok dış etkene bağlıdır. Viraj içinde karşı yönden gelen olup olmadığını görmemizi engelleyen birtakım etkenler ya da yolun şehir içi veya şehirlerarası bir yol olup olmadığı gibi.
Silecekler sollama esnasında sununa kadar çalıştırılmalıdır. Kalorifer sistemi ve arka cam rezistansları çalıştırılmalı, gerekirse bir bez ile ön cam silinerek görüş alanı yaratılmalıdır. Gündüz dahi olsa kısa farlar yakılmalıdır.
ABS, OVERDRIVE, A/C, ABC, ASR, ASC, AWD, DISTRONIC, DSP, ECS, EDS, ITL, SLS, TIPTRONIC
Sürücülerin hem yasa hükmü gereği, hem de kendi mal ve can güvenliği bakımından önem taşıyan donanım ve gereçleri araçlarında devamlı ve kullanılmaya hazır durumda bulundurmaya özen göstermeleri gerekmektedir. Araçlarda bulundurulması zorunlu olan başlıca donanım ve gereçler;
Sakin olun, panik yapmayın, panik sizin yanlış karar vermenize neden olacaktır. dörtlü ikaz lambalarını yakarak aracınızı yolun sağına çekin emniyetinizi alın.
Araç yangınları genellikle motor kısımlarında oluşmaktadır. Bu nedenle araç yangınları ile mücadele amacı ile Türkiye de Trafik ve Karayollarının uygun gördüğü binek otomobiller için bir adet 2kg kapasiteli Kuru Kimyevi Yangın Söndürme cihazı...
2015 yılında Türkiye’de 1 milyon 313 bin trafik kazası oldu ve bu kazalarda yaklaşık 183 bin kişi hayatını kaybetti. Böylesine çok kaza yaşanması ve ölüm oranının da oldukça yüksek olmasından dolayı ilk yardımın önemi çok daha öne çıkıyor.